Linda Vilhjálmsdóttir

Foto: Gassi.

Isländska Linda Vilhjálmsdóttir är född 1958 i Reykjavik, där hon fortfarande är bosatt. Hon har sedan debutdiktsamlingen Bláþráður (En tunn tråd) 1990 tillhört Islands ledande lyriker. Hon har gett ut diktsamlingar, skådespel och poesiverk, publicerats i tidskrifter samt gett ut romanen Lygasaga (2003). Linda Vilhjálmsdóttirs dikter  har även publicerats i antologier och tidskrifter på engelska och tyska.

Det är nio år mellan den femte diktsamlingen, Frostfiðrildi, (Frostfjärilar) från 2006 och Frelsi (Friheten) som publicerades 2015. Frelsi nominerades till Nordiska Rådets litteraturpris 2017 och består av en inledningsdikt utan titel och tre numrerade diktepos. Friheten är ledmotiv i diktsamlingen och berör hur frihetsbegreppet förvrängs och hur det upplevs. Det är en starkt politisk och feministisk bok som medvetandegör läsaren kring både samtid och framtid.

Linda Vilhjálmsdóttir tilldelades 2018 The European Poet of Freedom Literary Award of the City of Gdańsk.

Med Friheten, i översättning av John Swedenmark, introduceras Linda Vilhjálmsdóttirs författarskap i Sverige. Friheten utkommer i mars 2019.