Linda Vilhjálmsdóttir

Isländska Linda Vilhjálmsdóttir är född 1958 i Reykjavik, där hon fortfarande är bosatt. Hon har sedan debutdiktsamlingen Bláþráður (En tunn tråd) 1990 tillhört Islands ledande lyriker. Hon har gett ut diktsamlingar, skådespel och poesiverk, publicerats i tidskrifter samt gett ut romanen Lygasaga (2003). Linda Vilhjálmsdóttirs dikter  har även publicerats i antologier och tidskrifter på engelska och tyska.

2015 publicerades diktsamlingen Frelsi (Friheten) som  nominerades till Nordiska Rådets litteraturpris 2017 och består av en inledningsdikt utan titel och tre numrerade diktepos. Friheten är ledmotiv i diktsamlingen och berör hur frihetsbegreppet förvrängs och hur det upplevs. Det är en starkt politisk och feministisk bok som medvetandegör läsaren kring både samtid och framtid.

Med Friheten, i översättning av John Swedenmark, introducerades Linda Vilhjálmsdóttirs författarskap i Sverige.

I juni 2021 ger Lil´Lit Förlag ut Det finstilta, även denna gång i briljant översättning av John Swedenmark. Det finstilta är Linda Vilhjálmsdóttirs sjunde poesibok, en fantastisk bok full av skarpa och kokande feministiska revolutionära dikter om förfäder, damer och slampor – kvinnor då och nu. Dikterna är rena och enkla och styrkan ligger inte minst i hur grundligt de avslöjar den rådande situationen.

Linda Vilhjálmsdóttir tilldelades 2018 The European Poet of Freedom Literary Award of the City of Gdańsk.